NECIP FAZIL KISAKUREK






$AIRLERIN
$IIRLERI
ve
HAYATLARI



AHMET HA$IM

1

ATAOL BEHRAMOGLU

1

2

3

ATTILA ILHAN

1

2

3

4

5

CAHIT ZARIFOGLU

1

2

3

4

CAN YUCEL

1

2

3

ISMET OZEL

1

2

3

4

MEHMET AKIF ERSOY

1

2

3

MURATHAN MUNGAN

1

2

3

4

5

6

7

NAZIM HIKMET RAN

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

NECIP FAZIL KISAKUREK

1

2

ORHAN VELI KANIK

1

2

SEZAI KARAKOC

1

2

3

SUNAY AKIN

1

2

YAHYA KEMAL BEYATLI

1

YAVUZ BULENT BAKILER

1

YILMAZ ERDOGAN

1

  


NECIP FAZIL KISAKUREK


Hayati (1905 - 1983)

1905 yilinin 25 Mayis'inda Istanbul'da dogdu.

Necip Fazil'in çocuklugu, mahkeme reisliginden emekli büyükbabasinin Istanbul Çemberlitas'taki konaginda geçti. Maras’li bir soydan gelen sair, ilk ve orta ögrenimini Amerikan ve Fransiz kolejleri ile Heybeliada’daki Bahriye Mektebin'de (Askeri Deniz Lisesi) tamamladi. Lisedeki hocalari arasinda dönemin pek çok ünlüleri vardi: Yahya Kemal, Ahmet Hamdi(Akseki), Ibrahim Aski gibi...

Istanbul Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdikten (1924) sonra gönderildigi Fransa'da Sorbonne Üniversitesi Felsefe Bölümünde okudu. Paris'te geçen bohem günlerinden sonra, Türkiye'ye dönüsünde Hollanda, Osmanli ve Is Bankalarinda müfettis ve muhasebe müdürü olarak çalisti. Robert Koleji, Istanbul Güzel Sanatlar Akademisi, Ankara Devlet Konservatuari, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Cografya Fakültesi'nde hocalik yapti (1939-43). Sonraki yillarinda fikir ve sanat çalismalari disinda baska bir isle mesgul olmadi.

Sairlige ilk adimini on yedi yasinda iken, annesinin arzusuyla basladi ve ilk siirleri Yeni Mecmua'da yayimlandi. Milli Mecmua ve Yeni Hayat dergilerinde çikan siirleriyle kendinden söz ettirdikten sonra, Paris dönüsü yayimladigi Örümcek Agi ve Kaldirimlar adli siir kitaplari onu çok genç yasta çagdasi sairlerin en önüne çikararak edebiyat çevrelerinde büyük bir hayranlik ve heyecan uyandirdi. Henüz otuz yasina basmadan çikardigi yeni siir kitabi Ben ve Ötesi (1932) ile en az öncekiler kadar takdir toplamayi sürdürdü.

Söhretinin zirvesinde iken felsefi arayislarini sürdürüp içinde yeni bir dönemin dogum sancisini hisseden Necip Fazil için 1934 yili gerçekten de hayatinin yeni bir dönemine baslangiç olur. Bohem hayatinin en koyu rengiyle yasadigi günlerde Beyoglu Aga Camii'nde vaaz vermekte olan Abdülhakim Arvasi ile tanisir ve bir daha ondan kopamaz.

Necip Fazil'in hemen tümünde üstün bir ahlak felsefesinin savunuldugu tiyatro eserlerini birbiri ardina edebiyatimiza kazandirmasi bu döneme rastlar. Tohum, Para, Bir Adam Yaratmak gibi piyesleri büyük ilgi görür. Bu eserlerden Bir Adam Yaratmak, Türk tiyatrosunun en güçlü oyunlarindandir.

Necip Fazil'in sairligi ve oyun yazarligi kadar önemli yönü, çikardigi dergilerle düsünce hayatimiza kattigi zenginlik ve bu dergilerde çikan yazilarla sürdürdügü mücadeledir. Haftalik Agaç dergisi (1936,17 sayi) dönemin ünlü edebiyatçilarinin toplandigi bir okul olmustur. Büyük Dogu dergisinde çikan yazilariyla Ismet Pasa ve tek parti (CHP) yönetimine siddetli bir muhalefet sürdürmesi sonucu hakkinda açilan çok sayida davada yüzlerce yil hapsi istendi. 163. maddeye aykiri bulunan yazilari ve kimi zaman da bulunan bahanelerle birkaç yilda bir hapse mahkum oldu. Cinnet Mustatili adli eserinde hapishane anilari yer alir.


Sik sik kapatilan ve çesitli bahanelerle toplatilan Büyük Dogu'nun çikmadigi sürelerde günlük fikra ve çesitli yazilarini Yeni Istanbul, Son Posta, Babialide Sabah, Bugün, Milli Gazete, Hergün ve Tercüman gazetelerinde yayimlandi. Büyük Dogu'da çikan yazilarinda kendi imzasi disinda Adidegmez, Mürid, Ahmet Abdülbaki gibi müstear isimler kullandi. 1962 yilindan itibaren de hemen hemen tüm Anadolu sehirlerinde verdigi konferaslarla büyük ilgi topladi. Basta Ideologya Örgüsü (1959) olmak üzere düsünce eserleriyle kültür hayatimiza verdigi büyük hizmet, diger tüm yönlerini bile geride birakacak üstünlüktedir.

1980'de Kültür Bakanligi Büyük Ödülü'nü, 'Iman ve Islam Atlasi' adli eseriyle fikir dalinda Milli Kültür Vakfi Armagani'ni (1981), Türkiye Yazarlar Birligi Üstün Hizmet Ödülü'nü (1982) almistir. Ayrica Türk Edebiyati Vakfi'nca 1980'de verilen beratla 'Sultan-üs Suara' (Sairlerin Sultani) ünvanini kazanmistir.

Necip Fazil Kisakürek, 1983 yilinin (dogdugu gün olan) 25 Mayis'inda vefat etti.



winerilhan